Eskişehir Temizlik Şirketi Merdiven Temizliği 0530 746 82 66 - 0542 260 86 02
ÖZNUR AYDIN 0534 864 19 30
ESKİŞEHİR MERDİVEN TEMİZLİK HİZMETLERİ
UYGUN FİYATA KALİTELİ HİZMET SUNUMU

Emek Mh. Yanartaş Sk. No:31 Eskişehir
www.eskisehirmerdiventemizliksirketi.com
0530 746 82 66 - 0542 260 86 02

HAMİLELİK ÖNCESİNDE 10 ÖNEMLİ ÖNERİ

13.05.2025 

“Anne olmaya hazırım” diyorsanız… 

Önlemlerinize 3 ay önce başlayın

Folik asit takviyesinden diş muayenesine…

Hamilelik süreci sadece anne karnındaki bebeğin gelişimini değil, aynı zamanda annenin fiziksel ve duygusal sağlığını da etkileyen çok yönlü bir dönem. Bu yolculuğa hazırlanmak, hem anne hem bebek sağlığı için önemli farklar yaratabiliyor; hamilelik sürecini, doğum ve annelik deneyimini de daha sağlıklı ve güçlü kılıyor. Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Gizem Akça, “Gebelik öncesi dönem, önleyici sağlık hizmetlerinin altın fırsatıdır. Bu süreçte atılacak basit ama etkili adımlar sayesinde kadın sağlığı desteklenir;  düşük, erken doğum, gebelik şekeri, hipertansiyon gibi risklerin önüne geçilebilir. Gebeliğe fiziksel, duygusal ve sosyal olarak hazırlanmak yalnızca komplikasyonları azaltmak değil, aynı zamanda kadınların kendi bedenlerini daha iyi tanımaları ve güven duymaları açısından da değerlidir” diyor.

Muayene için hekiminizle görüşün

Anne olmaya karar verdiğinizde yapmanız gereken ilk şeylerden biri, kadın hastalıkları ve doğum uzmanı hekiminize başvurmak olmalı.  Hazırlık muayenesinde yapılan görüşmede öncelikle jinekolojik veya diğer sistemleri ilgilendiren, hamilelikte anne veya bebek için risk oluşturabilecek durumların kontrol edildiğini belirten Dr. Gizem Akça, sözlerine şöyle devam ediyor: “Yapılan jinekolojik muayenede tüm genital organlar, rahim ve yumurtalıklar değerlendirilir. Rahim ağzı kanseri tarama testi (Pap-smear ve/veya HPV testi) yapılır. Genital sistemde miyom ve kist gibi bir sorun olup olmadığı, yumurtalıkların sağlığı, üreme kapasitesi, genital sistemde hormonal dengenin bulguları kontrol edilir.” Dr. Gizem Akça, hekim tarafından gerekli görülürse yapılacak kan ve idrar tetkikleriyle temel kan değerleri, tiroit fonksiyonları, bulaşıcı hastalıklar ve enfeksiyon değerlerine bakıldığını belirterek, “Anne adayında gebelikte sorun oluşturabilecek hastalıklar erken tespit edildiğinde, vereceğimiz tedaviler ile bu hastalıkların gebeliği olumsuz etkilemesinin önüne geçebilmekteyiz.” diyor. 

Duygusal ve sosyal olarak hazırlanın 

Hamilelik döneminde sadece bedensel değil, duygusal ve sosyal anlamda da büyük bir değişim yaşanıyor. Bu sürece hazır olmanız, yeni döneme adapte olma ve stresle başa çıkma becerinizi artırıyor, doğum sonrası depresyon riskini azaltıyor. Dolayısıyla partneriniz ile iletişiminizi, sosyal destek ağlarınızı, annelik rolüne dair beklentilerinizi ve kaygılarınızı gözden geçirmeniz önem taşıyor. Gerekirse psikolojik danışmanlık almak, hamilelik sürecinin çok daha sağlıklı geçmesini sağlayabiliyor. Bu sürecin kendi doğasını tanımak ve anlamak hamileliğin ve doğumun sağlıkla gerçekleşmesine katkıda bulunabiliyor. Bu yüzden hamilelik ve doğum fizyolojisini öğrenmeniz, okumanız ve eğitimlere katılmanız fayda sağlayabiliyor.   Bunların yanı sıra meditasyon, düzenli egzersiz ve uyku düzeni de stres yönetimine destek olabiliyor.

Sağlıklı beslenin, aktif bir yaşam sürün

Dengeli beslenme ve düzenli egzersiz, hem doğurganlığı destekliyor hem de hamilelik sürecinde gelişebilecek komplikasyonların riskini azaltıyor.  Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Gizem Akça, “Sağlıklı yağlar, kompleks karbonhidrat ve protein içeren Akdeniz tipi beslenmek çok önemli. Ayrıca, haftada 150 dakika, örneğin tempolu yürüyüş, yüzme ve yoga gibi orta yoğunlukta egzersiz yapmak hamileliği olumsuz etkilediği kanıtlanmış gebelik diyabetini önlemede etkilidir. Sağlıklı bir yaşam tarzı aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendirmekte ve ruhsal dengeyi desteklemektedir” diye  konuşuyor. 

Vücut kitle indeksi değerine önem verin

Hamilelik öncesinde uygun yağ-kas oranı aralığında olmanız da son derece önemli. Zira, aşırı kilolu veya çok düşük kilolu olmak hamilelikte komplikasyon riskini artırıyor. Öyle ki fazla kilolu anne adaylarında gebelik diyabeti ve gebelik zehirlenmesi riski daha yüksek oluyor. Düşük kilolu olmak da bebekte gelişim geriliği ve erken doğum riski gibi sorunlara neden olabiliyor. Anne ve bebeğin sağlığı için hamilelik öncesinde vücut kitle indeksinin (VKİ) 18.5-24.9 aralığında olması öneriliyor. 

Diş kontrollerinizi yaptırın

Hamilelik sürecinde hormonal değişiklikler diş ve diş eti sorunlarını artırabiliyor.

Hamilelikte geçirilen diş enfeksiyonları düşük ve erken doğum riskini yükseltebiliyor. Ayrıca tedavide kullanılabilecek bazı ilaçlar ve ileri operasyonel girişimler hamilelik sürecinde kısıtlandığı için tedavi güçleşebiliyor.  Bu nedenle, hamilelik öncesinde diş bakımınızı yaptırmanız ve dişlerde çürük, diş eti hastalıkları gibi sorunlar varsa tedavi olmanız oldukça önemli.  

Sigaradan uzak durun

Sigara doğurganlığı azaltmasının yanı sıra erken doğum, dış gebelik ve düşük doğum ağırlıklı bebek riskini artırıyor. Araştırmalar, sigaranın plasental sorunlara neden olabileceğini ve bebekte gelişme geriliği oluşturabileceğini gösteriyor. Hamilelik hazırlığında sigarayı olabildiğince erken dönemde bırakmak, hamileliğin ilk döneminde hormonal değişimlerin yanında bir de yoksunluk ile mücadele etmek daha güç olacağı için de anlam taşıyor. 

Kronik hastalıklarınız varsa uzmanına başvurun

Kronik hastalıklar hamilelik sürecinde anne ve bebeğin sağlığını tehdit edebiliyor. Örneğin, kontrolsüz diyabet, doğumsal anomali riskini yüzde 5-10 oranında artırabiliyor.  Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Gizem Akça, “Sağlıklı bir hamilelik için tiroit hastalıkları, psikiyatrik hastalıklar, diyabet, hipertansiyon, epilepsi ve romatolojik hastalıklar gibi kronik hastalıklar varsa, mutlaka ilgili uzman hekimle görüşülmeli ve tedavi düzenlemeleri yapılmalıdır” diye konuşuyor.   

Aşı durumunuzu gözden geçirin

Kızamıkçık, hepatit B ve suçiçeği gibi enfeksiyonlar hamilelik döneminde risk oluşturabiliyor. Dr. Gizem Akça, “Gebelik öncesinde anne adayının bağışıklık durumu kontrol edilmeli, ihtiyaç halinde aşılar tamamlanmalıdır” diyor.  Canlı virüs aşılarından sonra hamileliğin bir ay ertelenmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Gizem Akça,  hamilelik öncesinde başlanan HPV (Human Papilloma Virüsü) dozları  eksik kaldıysa emzirme döneminde tamamlanabileceğini belirtiyor.  

Vitamin ve mineral yeterliliğine önem verin

Demir, B12 ve D vitamini gibi değerler eksik ise hamilelik öncesinde takviyeler ile destek almanız gerekiyor. Zira, bu vitaminlerin eksik olması  doğum komplikasyonları riskini artırırken, anne adayında anemi, kemik erimesi, hormonal problemler yaratabiliyor, diyabete yatkınlık oluşturabiliyor. Bebekte ise gelişim sorunlarına neden olabiliyor. Ancak eksiklik varsa uzmanınıza danışmadan vitamin ve mineral kullanmayın. 

Folik asit desteğine başlayın

Vücudumuzda DNA sentezi ve hücre bölünmesinde rol oynayan folik asit, hamileliğin erken haftalarında, bebeğin beyin ile omurilik gelişiminde kritik bir rol üstleniyor. Bu nedenle, folik asit eksikliğinin bebekte nöral tüp defekti (spina bifida ve anensefali) gibi önemli sorunlara yol açabileceği yapılan araştırmalar ile ortaya konmuş. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Gizem Akça, ancak folik asidin besinlerle genellikle yeterli miktarda alınamadığı için takviye edilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Hamilelikten 1-3 ay önce, günlük 400 mikrogram folik asit kullanımı, bebekte nöral tüp defekti riskini yüzde 70’e kadar azaltmaktadır” diyor. 

Gönderen: journal
331 defa okundu 
 


_medya advertorial

_haberler advertorial

_gundem advartorial

_Gündem

_biz advertorial

İslam

Yaşam
ULAŞIM VE İLETİŞİMDE ENGELSİZ PROJELER
Evla İnsani Yardım Derneği: Arakan Kamplarının Umut Işığı
Gıda, anında politize edilebilecek bir konu!
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve TFF’den Anlamlı İş Birliği
Türk Kızılay’dan Deprem Bölgesinde Anneler Günü Kutlaması

Spor
“2025 GSB YAZ GENÇLİK KAMPLARI BAŞVURULARI BAŞLADI”
Eskrimde Eskişehir Rüzgarı: Öykü Gencer’den Türkiye İkinciliği!
ÜNİLİG Süper Ligi Heyecanı Eskişehir’de Başladı!
Ahmet Savaş’tan Güreşte Türkiye İkinciliği Gururu!
Eskişehir Şampiyonluğa Doyacak!

Sinema
ENGELSİZ FİLMLER FESTİVALİ’NDE BU YIL 13 ÜLKEDEN 15 FİLM YARIŞIYOR
Yılın En Dokunaklı Hikâyesi “Bi Umut”tan İlk Fragman Geldi
ENGELSİZ FİLMLER FESTİVALİ 2025 23 MAYIS’TA BAŞLIYOR!
“Bi Umut” filminin oyuncu kadrosu açıklandı

Sağlık
Minik Kalplerden Hemşirelere Anlamlı 12 Mayıs Sürprizi
Eskişehir Şehir Hastanesi’nden El Hijyeni Uyarısı
Eskişehir’de Ebeler İçin Normal Doğum ve Afete Hazırlık Eğitiminin İkinci Aşaması Başladı
Sağlıklı beslenmenin görünmeyen tehdidi: Pestisit
Fibromiyalji ile Yaşamak: Tanıdan Tedaviye Bilinçli Adımlar

Politika
Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Terörsüz Türkiye Sürecinde Kritik Eşiği Aştık"
Albayrak’tan Stadyum İsmine Dair Açıklama
2026, Eskişehir İçin Yatırım Yılı Olacak
Hatipoğlu’ndan Şampiyonluk Mesajı: "Eskişehir’in Kalbi Yeniden Atıyor"
Anahtar Parti’den Belediyelere Çifte Faturalandırma Tepkisi

 

 
Polis
Eskişehir’de Tefecilik Operasyonu
Gündüzalp Ortaokulu’nda Bıçaklı Kavga
Eskişehir KOM’dan "Change" Operasyonu
Jandarmanın Yeni Yardımcısı "Robot Köpek" Envantere Girdi
Türkiye Genelinde FETÖ Operasyonu: 42 İlde 169 Gözaltı

Otomobil-Motorsiklet
TEMSA, TÜRK LOYDU Sertifikasına Sahip Batarya Paket Üreticisi İlk Türk Şirketi Oldu
Škoda’nın Elektrikli Modelleri Türkiye Yollarına Çıkıyor
BYD’nin Elektrikli Sportif Sedanı SEAL Yollara Çıkıyor
Taşıt Kredilerinde Faiz Artışı Sürüyor: Araç Almak Zorlaşıyor mu?
Sürücü belgesi yetmez, trafik kültürü eğitimi şart!

Magazin
Özgür Özel’den kendisine ’Armut gibi geziyor’ diyen Yılmaz Özdil’e sert sözler
Eskişehir’de 72 Km Bisiklet Yolu Hayal mi Gerçek mi?
Vatandaş Tepkili: Eskişehir’de “Gerçek Belediyecilik” Nerede?
Sokak röportajında tepki çeken zorbalık!
ES-ES Taraftarından CHP’li Başkanlara Tepki

Kültür-Sanat
Eskişehirli Gençler Tarih ve Kültürle Buluştu
Rektörler ve İl Müdürü’nden Genç Yeteneklere Destek Ziyareti
Serhat Özkarslılar Derneği’nde Birlik ve Beraberlik Rüzgarı
21. Amatör Tiyatro Günleri Anadolu Üniversitesinde başlıyor
Gazeteci Turgut Alp Boyraz, Gazze’deki Soykırımı ve İsrail’in Medya Manipülasyonunu Anlatacak

Güncel
İl Müftüsü Gül’e Anlamlı Ziyaretler
Eskişehir’de Dünya Engelliler Haftası’nda Yürekleri Isıtan Farkındalık Etkinlikleri
“Erişilebilir Kent” Söylemi ile Gerçekler Arasında Uçurum Var: Engelliler Hâlâ Şehirde Yalnız
Eskişehir’de Ulaşım Çıkmazı: Sözler Tutulmadı, Vatandaş Çile Çekiyor
Belediye Aracından Skandal Park

Fıkıh

Eğitim
Ufuk’un Nebi Özel Eğitim Anaokulu Hizmete Açıldı
Özel Eğitim Genel Müdürü Doç. Dr. Mustafa Otrar’dan Eskişehir’e Yoğun Ziyaret
İl Müdürü Bayrak’tan Rekreasyon Öğrencilerine Sosyal Hizmetlerde Kariyer İpuçları
Üniversiteler Süper Ligi Eskişehir Teknik Üniversitesi Ev Sahipliğinde Başladı
ESOGÜ’den Uluslararası Bilimsel Yayınlarıyla Gururlandıran Akademisyenlerine Vefa Töreni

Ekonomi
Eskişehir’de sulama sezonunu açacak çiftçilere büyük kolaylık
TEI, İş Sağlığı ve Güvenliği Haftasını Etkinliklerle Kutladı
ETO Nisan 2025 Ekonomik Göstergeler Raporu Yayınlandı
SARSILMAZ, Milli Gücü ve Küresel Vizyonuyla İspanya’da
Sarıcakaya ve Mihalgazi Çiftçisine Bereketli Destek

Ekoloji
Üniversite öğrencilerinden anız yangınlarına bilimsel çözüm
YANGINLARA KARŞI 100 BİN KİŞİ ORMANLARI TEMİZLEDİ
Eskişehir’de "Orman Benim" Farkındalık Etkinliği Yoğun İlgi Gördü
Arıtma tesislerinde maliyetleri düşürecek GES projesi hayata geçirildi
Üretilen gıdanın 3’te 1’i hiç kullanılmadan çöpe gidiyor!

Bilim-Teknoloji
“Türksat, Küresel Pazarda Rekabetçi Bir Oyuncu Olacak”
Bir arkadaşınızın hesabı hack’lendiğinde ne yapmalısınız?
Oyun alışverişleri 2025 yılının ilk çeyreğinde, önceki yıla göre yükselişte
SOSYAL MEDYA KULLANIMI ARTIYOR
ÇOCUKLARIMIZI DİJİTAL DÜNYANIN RİSKLERİNDEN KORUYACAĞIZ

AlfaTürk

Eskişehir Temizlik Şirketi Merdiven Temizliği 0530 746 82 66 - 0542 260 86 02 - 0530 746 82 66