Eskişehir Temizlik Şirketi Merdiven Temizliği 0530 746 82 66 - 0542 260 86 02
ÖZNUR AYDIN 0534 864 19 30
ESKİŞEHİR MERDİVEN TEMİZLİK HİZMETLERİ
UYGUN FİYATA KALİTELİ HİZMET SUNUMU

Emek Mh. Yanartaş Sk. No:31 Eskişehir
www.eskisehirmerdiventemizliksirketi.com
0530 746 82 66 - 0542 260 86 02

Yeni Müfredatta "Tarih" Eğitiminde Köklü Değişiklik

30.04.2024 

Millî Eğitim Bakanlığınca kamuoyunun görüşüne açılan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli müfredat taslağında, "bilgi aktarımı" odaklı öğretimden "tarihsel düşünme becerilerini" merkeze alan tarih öğretimine geçildi.

Yeni müfredatla birlikte, liselerde haftada iki ders saati olarak okutulan tarih dersi programında, insanı ve onun faaliyetlerini "geçmiş-bugün-gelecek" bağlamında anlamlandırabilmek için gerekli bilgi, beceri ve değerlerle donanmış "tarih okuryazarı" bireyler yetiştirmek amaçlandı.

 Bunların yanı sıra tarih dersi aracılığıyla öğrencilerin Türk milletinin insanlığa katkılarına dair kanıtlar göstermeleri, Türk tarihini ve kültürünü oluşturan temel öge ve süreçleri açıklamaları, millî kimliğin oluşum sürecini çözümlemeleri, medeniyetin dayandığı millî ve manevi değerleri davranışlarına yansıtmaları ve insanlığın ortak mirasının korunmasında ve yaşatılmasında duyarlılık göstermeleri hedeflendi.

 Lise 12. sınıflardaki T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük dersi öğretim programının temel amacı, Türk milletinin yakın tarihte gösterdiği millî birlik, beraberlik ve dayanışmayı kavrayarak Türk inkılabının ruhunu ve amaçlarını geliştirecek bilgi, beceri ve değerlere sahip bireyler yetiştirmek olarak yer aldı.

 Ders aracılığıyla öğrencilerin Atatürk'ün kişilik özelliklerini ve yeteneklerini örnek almaları, Atatürk'ün ve Türk milletinin insanlığa katkılarına dair kanıtlar göstermeleri, Millî Mücadele'nin ve Türk inkılabının anlamını ve önemini yorumlamaları, Türk modernleşmesi ile Atatürk ilke ve inkılapları arasındaki ilişkiyi çözümlemeleri, Türkiye'nin jeopolitik önemini bölgesel ve küresel etkileri açısından değerlendirmeleri hedeflendi.

 "Tarihsel analiz ve yorum" becerileri de geliştirilecek

Tarih dersi ile T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük dersi öğretim programının geliştirilme sürecinde köklü bir anlayış değişikliğine gidildi.

 Bu doğrultuda, programlarda bireyin hem kendi yaşamıyla hem de içinde yaşadığı toplumla ilişkisini dikkate alan bir yapı oluşturuldu.

 Beceri temelli tarih öğretimi kapsamında zamanı algılama ve kronolojik düşünme, kanıta dayalı sorgulama ve araştırma, tarihsel empati, değişim ve sürekliliği algılama ile tarihsel analiz ve yoruma yer verildi.

"Sosyal tarih" yeni müfredatta

Beceri temelli öğretimin etkili bir şekilde gerçekleştirilebilmesi adına öğretim programlarında sadeleştirmeye gidildi. Siyasi ve askerî tarih konularının yanı sıra "insanı" öne çıkaran sosyal tarih konuları da içeriğe dâhil edildi.

 Böylece öğrencilerin tarihte insan faktörünü ve sosyal tarih çalışmalarının önemini kavramaları, tarihte meydana gelen kültür ve medeniyete ilişkin konuların yanı sıra afet, salgın ve göç gibi sosyal hayata dair konuları öğrenmeleri, bugünün dünyasının köklerinin geçmişte olduğunu öğrenirken diğer yandan tarihsel olayların geleceği inşa ettiğinin farkına vararak geçmiş, günümüz ve gelecek arasında köprü kurmaları hedeflendi.

 "Dijital tarih" yaklaşımı geldi

Tarih dersi ile T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük dersi öğretim programlarının geliştirilme sürecinde dikkate alınan unsurlardan biri, güncel teknolojik ve bilimsel gelişmeler oldu.

 Programlarda "dijital tarih" yaklaşımına yer verildi, yapılan araştırmalar sonucunda ortaya çıkan yeni tarihsel bilgi ve bulgular da içeriğe yansıtıldı.

 Öte yandan, öğretme-öğrenme uygulamalarında çevrim içi ortamların kullanımına da önem verildi. Öğretme-öğrenme ile ölçme ve değerlendirme etkinliklerinin kurgulanmasında tarih eğitimine yönelik güncel araştırmaların ortaya koyduğu birikim dikkate alındı.

 Buna ek olarak örnek olay ve metinler üzerinden konularla değerler ilişkilendirildi, özellikle Türk-İslam medeniyetinin temel referansları olan milli ve manevi değerlerin uygulamalı olarak verilmesi de yer aldı.

 "Tematik yaklaşım" ve "eş zamanlı bakış açısı" 

Tarih ve T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük derslerinin öğretim programları sosyal bilimlerin bakış açısı ve disiplinler arası bir anlayış ile hazırlandı. Programın içeriği oluşturulurken coğrafya, ekonomi, felsefe, hukuk, siyaset bilimi ve sosyoloji gibi disiplinlerden yararlanıldı. Öte yandan, programlarda tarih konuları belirlenirken tematik yaklaşım benimsendi, tema içeriklerinin oluşturulmasında ise kronoloji esas alındı. Ayrıca öğrenme hedeflerinin öğretme-öğrenme uygulamaları bölümü yapılandırılırken uygun olan içerikler eş zamanlı bir bakış açısıyla ele alındı. Tarihin dönemsel gelişimi esas alınarak önemli kırılma noktaları belirlendi ve içerik buna göre yapılandırıldı.

Tarih dersi öğretim programının içerik çerçevesi oluşturulurken ortaöğretimdeki tarih dersine altyapı oluşturulması ve öğrencilerin hazır bulunuşluk (temel eğitimde kazandığı bilgi, beceri ve değerler) düzeylerinin tespit edilebilmesi için hayat bilgisi dersi öğretim programı, sosyal bilgiler dersi öğretim programı ile 8. sınıf T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük dersi öğretim programının içerikleri dikkate alındı.

 Lise T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük dersi öğretim programı geliştirilirken ise 8. sınıfta okutulan aynı dersin öğretim programı temel alındı.

 Bütüncül anlayış doğrultusunda ortaöğretim programı öğrenme hedefleri ve içerik çerçevesi oluşturulurken ön öğrenmelere dikkat edildi.

 Konu içeriği yakın tarihe kadar getirilerek güncel yaşamla ilişkilendirildi. Öte yandan, programda Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün hayatı ile Türk inkılabı ve Atatürkçülük konuları yeniden yapılandırıldı.

 Buna göre, programda öğrencilerin rol modeli almaları için Atatürk'ün kişilik özellikleri üzerinde duruldu. Millî Mücadele'nin başlangıcından Atatürk'ün vefatına kadar geçen süreçte meydana gelen olaylar bütüncül bir bakış açısıyla sunuldu, Türk İnkılabı ve Atatürkçülük konuları Türk modernleşmesi kapsamında değişim ve sürekliliği esas alan bir anlayışla verildi.

 "Tarihçilerin çalışma yöntemleri" yeni müfredatta

Programlarda tarihsel bilginin üretim sürecinde kullanılan "konu veya sorun belirleme, kaynaklardan bilgi toplama, kaynağı inceleme, kaynağı sorgulama, kaynağı yorumlama, kanıta dayalı ürün oluşturma" aşamaları ve bunlara yönelik etkinlikler yer aldı.

 Böylelikle öğrencilerin örnek araştırmalar üzerinden tarihçilerin çalışma yöntemlerini algılamalarına ve tarihçilik becerilerini kazanmalarına çalışıldı.

 "Terim ve kavramların aslına uygun bir şekilde kullanımı"

Programlarda anakronik ve bilimsel hata barındıran terim ve kavramların kullanımından vazgeçildi. Bu bağlamda "Orta Asya" yerine "Türkistan", "Tehcir Kanunu" yerine "Sevk ve İskan Kanunu" gibi terim ve kavramlara programlarda yer verildi.

 Bununla birlikte Anadolu'nun Türkleşmesi ve İslamlaşması birlikte işlendi, güncel konular çerçevesinde Türkiye'nin deniz jeopolitiği ve Mavi Vatan ile Türkiye'nin kültürel diplomasi faaliyetleri de ele alındı.

 "Kültür ve medeniyet odaklı konular" tarih müfredatında

Yayınlanan taslak tarih programında, öğrencilerin Türk milletinin insanlığa katkılarından yola çıkarak millî ve manevi değerleri davranışlarına yansıtmalarına, insanlığın ortak mirasının korunmasında ve yaşatılmasında duyarlılık göstermelerine odaklanıldı.

 Örneğin, Türkistan'dan Türkiye'ye uzanan süreçte Türk-İslam medeniyetinin bilim, kültür, eğitim ve sanat alanlarındaki gelişmeleri, Anadolu'nun Türkleşme ve İslamlaşma sürecine etkisi, Osmanlı Devleti'nin ilim ve irfan geleneğinin oluşmasında şehir, kurum ve şahsiyetlerin etkileri ve Osmanlı Devleti'nin insanlık tarihine katkıları gibi başlıklar yer aldı. Böylece öğrencilerin Türklerin en eski zamanlardan itibaren dünya medeniyetindeki yerini ve önemini daha somut ve anlaşılır bir şekilde öğrenmeleri hedeflendi.

 Tarih dersi öğretim programı her sınıf düzeyinde üçer üniteden oluşturuldu. Bu bağlamda 9. sınıf düzeyinde "geçmişin inşa sürecinde tarih" ile "Eski Çağ ve Orta Çağ" medeniyetleriyle bağlantılı konulara odaklanıldı.

 10. sınıf düzeyinde, "Türklerin Anadolu'yu yurt edinmeye başlaması" ile "Osmanlı Devleti'nin kuruluşu ve cihan devleti haline gelmesi"ne ilişkin konulara yer verildi. 11. sınıf düzeyinde ise "1683-1789 yılları arasında değişen dünya dengeleri karşısında Osmanlı", "1789-1908 yılları arasında dönüşüm sürecindeki Osmanlı" ile "1908-1918 yılları arasında savaşlar sarmalında Osmanlı" konuları ele alındı.

 Lise 9. sınıf düzeyinde daha çok metodoloji ve genel tarih konuları işlenirken, 10 ve 11. sınıflarda Selçuklular ve Osmanlı tarihi konuları üzerinden bir kurgulama yapıldı.

 Önceki programdan farklı olarak 11. sınıf içeriğine, Birinci Dünya Savaşı öncesinden Millî Mücadele'ye kadar olan süreç de dâhil edilerek Osmanlı tarihi konuları 10 ve 11. sınıfta verildi.

"Kıbrıs sorunu, Pontus ve Ermeni iddialarının asılsızlığı ile Filistin meselesi" de yeni müfredatta

T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük dersi öğretim programına göre öğrenciler, 2. Dünya Savaşı'nın neden ve sonuçlarını siyasi, sosyal ve ekonomik bağlamda sınıflandırma yetisi edinecek, savaş sonrasında Soğuk Savaş Dönemi'nin başlaması, Birleşmiş Milletler ve IMF'nin

kuruluşu, siyonist hareketler, Filistin meselesi ve sömürgeciliğin şekil değiştirmesi hususlarını kendi cümleleriyle ifade edebilecek.

 Yeni müfredatta, Soğuk Savaş Dönemi'nin başlaması, Birleşmiş Milletler ve IMF'nin kuruluşu, Filistin Meselesi ve sömürgeciliğin şekil değiştirmesi konularına da yer verilecek; Kıbrıs sorunu, Pontus ve Ermeni iddialarının asılsızlığı gibi konularla ilgili kitaplar okuma listesine dâhil edilecek.

 Öğrenciler, örnek metin ve olaylardan hareketle siyonist faaliyetleri ve Filistin meselesini hakkaniyetli davranmanın önemi bakımından değerlendirecek. Öğrencilerden 2. Dünya Savaşı'nın neden ve sonuçlarını değerlendirilebilmeleri amacıyla verilen neden-sonuç formunu doldurmaları istenecek. Öğrenciler, Soğuk Savaş Dönemi'nin başlangıcından itibaren Türkiye'deki siyasi gelişmelerin gösterildiği infografiği inceleyebilecek.

 Zenginleştirme etkinliklerinde öğrencilerin Kore Savaşı'nda Türkiye'nin katkısını konu edinen bir film seyretmeleri, savaşın gelişimi ile ilgili araştırma yapmaları ve Türkiye'nin savaşa katılımına ilişkin tarihsel akış şeması oluşturmaları sağlanabilecek.

 Öğrencilerden Kıbrıs sorununa ilişkin yazılı ve görsel kaynakları inceleyerek Birleşmiş Milletler, Ada'daki Türklerin siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel açıdan uğradıkları haksızlıkları ortaya koyan bir rapor hazırlamaları istenebilecek.

 "Kavram ve beceri değer öğretiminde farklı anlayışlar" yeni müfredatlarda

Programlarda, kavram öğretimi yapılırken öğretme-öğrenme uygulamalarında öğrenme hedeflerine ve öğrenci özelliklerine uygun olarak kavram haritası, kavram ağı, anlam çözümleme tablosu, kavram bulmacası, kavram karikatürü ve kavramsal değişim metni gibi materyallerin kullanılması istendi.

 Becerilerin kazandırılması sürecinde öğrenci merkezli etkinlikler ve sunumların önemsendiği programlarda, alan becerileri ve kavramsal becerilerin yanı sıra sosyal-duygusal öğrenme becerileri ve okuryazarlık becerileri bütünleşik ve etkin bir şekilde ele alındı. Öğretme-öğrenme uygulamalarında, bunların öğretmenler tarafından nasıl kullanılacağına yönelik örneklemelere gidildi.

Değer öğretimi kapsamında konu içerikleriyle değerler bütünleştirildi. Değerlerin edinim sürecinde değer telkini, değer açıklama, değer analizi, ahlaki ikilem, eylem öğrenme ve gözlem yoluyla öğrenme gibi yaklaşımlardan yararlanılması gerektiği belirtildi.

Okullarda "bilim şölenleri" ile "sosyalfest" etkinlikleri yapılacak

Programlarda, her sınıf düzeyinin son öğrenme çıktısı "kanıta dayalı sorgulama" ve "araştırma becerisi"nin tüm aşamalarının kullanıldığı bir yapıda düzenlendi.

 Öğrencilerin, öğretmenleri rehberliğinde araştırma raporları hazırlamaları ve yıl sonu faaliyetlerine temel oluşturacak uygulamaların yapıldığı panel, seminer, bilim şöleni, proje fuarı, sosyalfest gibi etkinliklerle sunmaları istendi.

Gönderen: journal
4862 defa okundu 
 


_medya advertorial

_haberler advertorial

_gundem advartorial

_Gündem

_biz advertorial

İslam
MİLLİ GENÇLİK OCAĞI
EN KIYMETLİ DEĞERLERİMİZ
ASR-I SAADET DE YAŞAMAK
ÇALIŞAN HAKKINI ALIR

Yaşam
TDV Uluslararası İyilik Ödülleri sahiplerini buluyor
Mayıs ayında 878 milyon TL Sosyal ve Ekonomik Destek (SED) ödemesi yapıldı
TDV, "İlk Kurbanım İlk İyiliğim" kampanyası başlattı
Engellilerin toplumsal yaşama katılmaları çok önemli
Kızılay’ın 2024 Kurban Vekalet Bedelleri Belli Oldu

Spor
Anadolu Üniversitesi Oryantiring Takımı Türkiye Şampiyonu oldu
Anadolu Üniversitesi Eskrim Takımı Türkiye ikincisi oldu
19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik Ve Spor Bayramı Gençlik Ve Spor Festivalleriyle 81 İlde Kutlanacak
Lütfiye Özdağ Avrupa 3.Üncüsü Oldu
Sporcuların Tüketmemesi Gereken Besinler

Sinema
“Dünya Malı - Eksi Bir” Filminin Özel Gösterimi Gerçekleştirildi
Engelsiz Filmler Festivali’nin Etkinlik Programında Bu Yıl!
Engelsiz Filmler Festivali, Kısa Film Yarışması’nın Finalistleri Açıklandı
Komedi Filmi “BEYAZ EŞYA” 10 Mayıs’ta Sinemalarda
“Üç Günlük Dünya” Filmi 3 Mayıs’ta Vizyonda!

Sağlık
Dikkat! Omuz ağrısı parkinson belirtilerinden biri olabilir
Akdeniz Anemisi Olabilir Misiniz?
Tatlı krizini yenmenin 8 püf noktası!
Beyin sağlığını korumanın 8 yolu
Dereotu Faydaları Nelerdir? Ne Kadar Tüketmeliyiz?

Politika
AK Parti’de Genişletilmiş Meclis üyeleri istişare toplantısı yapıldı
Büyükerşen’e Eskişehir’in koltuk borcu ne zaman bitecek
“Belediyelere ayrılan ödeneklerde bir kısıtlama yok”
Albayrak:Nepotizm’in başlangıcı Eskişehir Büyükşehir Belediyesi
Hatipoğlu’ndan Ayşe Ünlüce’ye zor sorular

 

 
Polis
Terör zanlısı Seyitgazi’de yakalandı
Ankara Emniyeti’nde yaşanan gizli tanık skandalının hedefi ne?
Belediye otobüsü kaza yaptı
Yine tramvay kazası:Tramvayın ezdiği kadın ağır yaralandı
Jandarmadan kaçak kazı operasyonu

Otomobil-Motorsiklet
TOGG Otomotiv endüstrisinin dönüşümüne öncülük ediyor
Türkiye’de Otomobil Parkı 30 Yılda 6 Kat Büyüdü!
Türkiye’de Elektrikli Araçların Değeri “Düşmüyor”!
Otomotiv ödüllerinin yıldızı: Kia EV9
Yaşlı Araç Parkı Yedek Parça Sektörüne Yarayacak!

Magazin
Kaliteli yalanda liderler!!!
Levent Gültekin’den duaya nikah memuru engeline eleştiri
Diyanet’ten "biftekli menü" haberi nedeniyle BirGün’e dava
İnternet medyasına 1 milyar 130 milyon tutarında ilan ve reklam desteği
Kâzım Kurt’un Kızı Çankaya’ya,Gelini Büyükşehir’e

Kültür-Sanat
Karayolları 100. Yıl Kütüphanesi Açıldı
Aile Haftası Kapsamında "Ailemiz İstikbalimiz" Temalı Yürüyüş Gerçekleşti
Melek Liselerinin Önemini Anlatan Oyun Büyük Beğeni Topladı
Uçan Gençlik Etkinliği
Olumsuz Duygularla Nasıl Başa Çıkarız?

Güncel
Sağlık Sen tüm kurumlarda yetkili Sendika oldu
TBB Meclisinde Eskişehir’i Temsil Edecek Üyeler Belirlendi
ASKON Eskişehir Şubesi’nden Açıklaması
Yıllar sonra öğrencilere abonman müjdesi!
38 milyonluk ağırlama bütçesi mi olur?

Fıkıh
HATIRLAR İNSANOĞLU, UNUTURDA… BU NE BÜYÜK NİMETTİR!

Eğitim
"Liseler Arası Millî Kültür Bilgi Yarışması"nın Şampiyonları Belli Oldu
ESTÜ Çevre Şenliği Yoğun Katılımla Gerçekleştirildi
Eskişehir İl Tarım Ve Orman Müdürlüğü’nden Öğrencilere Organik Tarım Eğitimi
“Dönem Sonu İngilizce Proje Sergisi” Turizm Fakültesinde sergilendi
​​Türkiye’nin “Genç Üniversiteleri” dünyanın en iyileri arasında

Ekonomi
Bakan Yumaklı’dan Genç Ve Kadın Arıcılara Müjde
Çiftçilere 72,5 milyon liralık tarımsal destekleme ödemesi yapıldı
YHT’lerle Dünya’nın etrafında 2003 tur!
SGK’dan sıkı denetim: Usulsüz sigortalılar iptal oluyor
Eskişehir çiftçisine 2024 yılında büyük destek

Ekoloji
Nisan’da Güneş ve Rüzgar Kaynaklı Elektrik Üretimi Rekor Kırdı
Eskişehir içsularında hayalet av aracı temizliği gerçekleştirildi
Orman Yangını Riskine Karşı Erken Uyarı Sistemi ‘Meus’ Devrede
OEDAŞ ‘Düşük Karbon Kahramanı’ seçildi
Eskişehir’de 2024 Yılı Sulama Sezonu Başladı

Bilim-Teknoloji
Assassin’s Creed serisinin en iyi oyunları
TÜBİTAK Bilim, Özel, Hizmet ve Teşvik Ödülleri Başvuruları Devam Ediyor!
İletişim sanal, duygular gerçek!
Sosyal medyada yer alan yapay zeka reklamlarına dikkat!
MİT’ten çocuklara sosyal medya uyarısı

AlfaTürk

Eskişehir Temizlik Şirketi Merdiven Temizliği 0530 746 82 66 - 0542 260 86 02 - 0530 746 82 66